Anasayfa    Özgeçmiş    Yazılar    Fotoğraflar    Yorumlar    Duyurular    İletişim      

VENEDİK KARNAVALI

   VENEDİK KARNAVALI



VENEDİK KARNAVALI
Çocuklarımla gittiğim Almanya Garmisch’ten Venedik’e gidip arkadaşlarımla bulaşacaktım. Otobüs ya da trenle gidilebirdi ve otobüsün fiatı trene göre dörtte bir daha azdı. Flixbus avrupada 2013 yılından beri çalışan iki katlı otobüsleri olan bir firma. Hafta içi Venedik’e yalnızca gece otobüs vardı. Hafta sonları ise bir öğlen bir de akşam var. Ben hafta içi gittiğim için gece gitmek zorunda kaldım. Venedik’e sabah varmam isabet oldu. Venedik kanallar üzerine kurulmuş ada olduğu için istediğiniz adrese taksiyle gitme olanağınız yok. Ancak büyük kanaldan adresinizin yakın bir yerine gidebilirsiniz. Ondan sonra da labirent gibi olan sokaklarda gideceğiniz yere gitmek de bir başka meseledir.

Sabah erkenden Venedik’e varınca bavulumu emanete bırakıp turizm bürosundan bir harita alıp Airbnbden kiraladığımız evi bulmayı planlamıştım. Turizm ofisindeki kadın haritaların 3 euro olduğunu söyleyince tamam bana adresin yerini gösterir misiniz dedim. Kadın önce parayı ver deyince çok şaşırdım. Mutemelen daha önce harita parasını vermeyen turistlere denk gelmişlerdi. Haritada bizim adres görünmüyordu. Arkadaşlarımla akşamüstü buluşacağım için o gün hem Venedik’te dolaşır hem de evin adresini bulurum dedim. Tren istasyonundan adanın öteki ucunda Arsenal bölgesinde olan adresi yol üzerindeki kilise tariflerini alarak yürüyerek buldum.

ARSENAL

Bölgeye adını veren Arsenal 12. Yüzyılda kurulan dünyadaki ilk tersane. Özellik 1453 yılında İstanbul Osmanlı devletinin eline geçince bu tersane büyütülüyor ve doğu Akdeniz bölgesinin kontrol edilmesinde önemli bir rol oynuyor. Ancak trnasatlantikler gibi büyük gemiler denizlerde boy gösterince Arsenal önemini kaybediyor. Bölge şimdi Venedik’in önemi bir kültürel bölgesi. Dünyanın en eski Bienali olan La Bienenalle de Venezia iki yılda bir bu bölgede yapılıyor.


VENEDİK’İN OLUŞMASI

Batı Roma İmparatorluğu yıkılınca bölge halkı kuzeyden gelen saldırılardan korunmak için 118 küçük adadan oluşan bu laguna yerleşiyorlar. Kaya ve çamurdan oluşan adaların üzerine adriyatik ülkelerinden gelen kütükleri koyup üzerilerine evleri inşa ediyorlar. Örneğin Santa Maria Della Salute kilisesi 1.106,657 kütük üzerine kurulmuş.
KANALLAR

Kütükler çamur ve su içinde oksijenle bağlantılı olmadığı için çürümüyor tam tersine sertleşip kaya benzeri bir oluşum meydana geliyor. Ancak son araştırmalar şehrin her yıl 1-2 mm çöktüğü tesbit ediliyor..
Yılda 12 milyon turisti ağırlayan Venedik bu 118 adayı kanallar ve küçük köprüler ile birbirine bağlıyor.. Büyük kanal üzerinde ise üç büyük köprü var. Bunlardan en meşhur olanı Rialto köprüsü. İstasyondan merkezi giderken oklar sizi bu köprüye yönlendiriyor. Köprünün etrafı hediyelik eşya dükkanları, balıkçılar çarşısı , pastane gibi turistlerin ilgisini çeken dükkanlarla dolu. Sabahtan öğlen 13’e kadar açık olan balık pazarından karides ve balıklarımızı alırken bir kasanın içinde bodrumdan gelen sardalyeleri görmek pek hoşumuza gidiyor. Köprüden Venedik’i izlerseniz kanalda dolaşan vaperettolar ve park etmiş gondolları görebilirsiniz. Bu vaperettolarla Venedik halkı uzaklığa göre 1 ya da 2 euroya seyahat ederken turistlerden 9 euro alıyorlar.
VAPORETTALAR

Gondollar da sizin de bildiğiniz gibi buranın alemeti farikası. Daracık kanalların arasından süzülerek size şehri gezdiriyorlar. Tabi aynı işi labirent gibi sokaklarda kaybolarak karadan da dolaşmak mümkün.
İtalyanlar Venedik karnavalını havaların en soğuk olduğu şubat ayına koymuşlar ki kışın da turistler gelsin diye. Gerçekten bütün sokaklar turist doluydu. Bu arada pek çok Türkle de karşılaştık. Bu yıl karnaval 27 Ocak ile 13 Şubat arasında 15 gün süreyle devam ediyordu.

KARNAVAL VE MASKELERİ

Karnaval maskelerinin tarihi 1348 yılında Venedik nüfusunun yarısının ölümüne sebep olan veba salgınına dayanıyor. Salgından kurtulup hayatta kalan hastalıklı insanlar yaralarını gizlemek için uzun kıyafetler giyerek, maskeler takmaya başlamışlar. Daha sonraları kimliğini ve sosyal statüsünü gizlemek isteyenler, suçlular ve kaçaklar da bu maskeleri kullanmaya başlamış. 18 yüzyılda bu maskelerin günlük hayatta kullanılması yasaklanmış.
Karnaval , 1979 yılından beri ekonomiye katkıları farkedilince her yıl kutlanmaya başlanmış.


Paskalya tarihleri dikkate alınarak kutlanan karmavalda değişik kıyafet ve maskeler var. Bütün yüzü kapatan ya da elde tutulan yarım maskeler, veba doktorunun maske ve kıyafeti ya da hizmetçi, yaşlı kadın, şövalye kıyafet ve maskeleri gibi. Ben de basit bir maske takıp karnaval ruhuna uyum gösteriyorum.


Onbeş gün süren karnaval sırasında çok değişik konserler, San Marco meydanında en güzel maske yarışmaları, çeşitli mekanlarda maskeler ve özel kıyafetlerle gidilen balolar var. Kıyafetleri kiralamak ve bu balolara gitmek çok maliyetli olduğu için biz bir Caz konserine gidiyoruz vee sokaklarda dolaşıp kıyafetleriyle dolaşan ve istendiği zaman size poz verenlerin fotoğraflarını çekerek karnavalın havasını kokluyoruz.

KARNAVAL KORTEJİ
KORTEJ

Karnavalın ilk Cumartesi gününe denk gelen 3 Şubatta Arsenal bölgesinden San Marco meydanına kadar devam Karnaval kortejine izlemeye gidiyoruz. Kortej davul ve borazan çalan eski zaman kıyafetli bandonun arkasından yürüyen papazlar, avcı aileler,asiller, tutuklular, komutanlar gibi toplumun değişik kesimlerinin kıyafetleri ile yürüyen genç ,yaşlı insanlardan oluşan bir korteji keyifle hem izliyor hem San Marco meydanına kadar onlarla yürüyüyoruz. Ancak meydan o kadar kalabalık ki girmeye imkan bulamıyoruz.

San Marco meydanı deyince fazla yağmur yağdığında genellilke ekim-Mart aylarında sular altında kalan Venedik Karnavalının kitlelere hitap eden aktivitelerinin yapıldığı etrafı revaklarla çevrili lokanta, kafelerle olduğu kare alan gözümüzün önüne geliyor. Bir ucunda San Marco Bazalikası önyüzünün muhteşem süslemesi ile yükselirken meydanın kenarındaki çan kulesinden de karnaval sırasında meleğin uçuşu,kartalın uçuşu ve Aslanın uçuşu gibi gösterilerin yapıldığı karnavalın merkezi olan mekan.
Venedik yakınında yazın plajı ile tanınan Lido ve cam atölyeleri ile meşhur Murano adası da gezilebilecek yerler.
Venedik tatilimizin son üç gününü de İtalya Avusturya sınırındaki Bolzano bölgesindeki alplerdeki dolomit kayalıklarından oluşan İtalya tirol bölgesini geziyoruz.Dağlar ve vadiler arasında küçük kasabalar ve kayak merkezleri başlı başına başka bir yazının konusu olabilir.

RİALTO KÖPRÜSÜ

Şubar 2018


Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.

1012


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.




© Ekim 2015, NergizOvacik.com