Anasayfa    Özgeçmiş    Yazılar    Fotoğraflar    Yorumlar    Duyurular    İletişim      

KISKANMANIN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI

   KISKANMANIN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI



KISKANMANIN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI

Burada ikili ilişkilerdeki kıskançlık duygusunu ele alıp irdelemek istiyorum. Zira kendinden zengin olanı, daha iyi konumda olanı kıskanma duygusundan sevilen kişiye karşı duyulan kıskançlığın farklı olduğunu biliyoruz.

Kıskanma duygusunun sebebi nedir? Doğuştan gelen bir duygu mu yoksa öğrenilen bir duygu mudur? Kadınlar mı, erkekler mi daha fazla kıskançtır? Kıskanma duygumuzu yok edebilir miyiz?

Bu sorular üzerine sayfalarca yazı yazabilir, tartışabiliriz. Bu öyle bir duygu ki kişiye özel, çoğunlukla utanıldığı için bastırılan ve ret edilen bir duygu. Bilimsel metotlarla açıklanması da çok zor.

Kanımca kıskançlık değer verdiğimiz kişinin ilgi ve sevgisini kaybetme korkusundan ve ona duyulan mülkiyet hissinden kaynaklanmaktadır. Eşimizi mülkümüz gibi görüyoruz ama bir insanı ,onun duygularını kontrol etmek, bir nesneyi kontrol etmekten zor olduğu için umutsuzluğa ve güvensizliğe sürükleniyoruz. Sevdiğimiz kişiyi eğer mülkiyetimiz gibi algılamıyorsak kıskançlık duygumuz yalnızca ona olan sevgimizden kaynaklanıyorsa onun mutlu olmasından neden rahatsız olalım ki.? Sevdiğin insanın mutlu olması seni de mutlu etmeli. Sevdiğimiz birini kaybettiğimizi düşünerek üzülebiliriz. Bu duygu anlaşılabilir. Ama ona öfke duymamızı nasıl açıklayabiliriz.
Oysa kanımca kıskançlık duygusunun altında ilişkiye olan güvensizlik, kendine ve eşine olan güvensizlik ve eşini özel mülkün gibi görmek yatıyor.

Ayrıca toplumsal değerler de bu arada devreye giriyor. Bir Karadenizli ile bir İsveçlinin kıskanma duyguları farklı şekillerde ve farklı durumlarda ortaya çıkacağı açık. Ancak her kültürde kıskançlık duygusunun olduğu kesin. Kanımca insanlar sevdikçe ve sevgiye ihtiyaç duydukça kıskançlık ve acı çekmek olacaktır. Ancak bu duyguyu karşı tarafa nasıl yansıtmalıyız belki de problem orda. Kişi ne kadar çok sevgi, aşk deneyimi yaşarsa o kadar zenginleşir. Her ilişki insana yeni bir şeyler katar. Pek çoğumuz bu gerçeği kabul etsek de gerçek hayatta sevdiğimizi en ufak bir şekilde bile paylaşmaktan hoşlanmıyoruz.

Yapılan araştırmalarda erkekler için kadının cinsel ilişkiye girip girmediğinin, kadınlar da ise erkeğin duygusal ilişkiye girip girmediğinin önem taşıdığı belirtiliyor. Genelde kadınlar kocalarına muhtaçlarsa onun ilişkilerini görmemezliğe geliyorlar ve kabulleniyorlar. Erkeğin evlilik dışı ilişkisi genelde boşanma sebebi olmuyor. İş kadınlara gelince şanslıysalar hayatta kalıyorlar. Bu konuda da erkekler kadınlara göre avantajlı maalesef.


Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.

1719


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.




© Ekim 2015, NergizOvacik.com