Anasayfa    Özgeçmiş    Yazılar    Fotoğraflar    Yorumlar    Duyurular    İletişim      

AV , AVCI, AVLANMAK

   AV , AVCI, AVLANMAK



Kars çimentodan bir grup arkadaşımızı ellerinde öldürdükleri bir tilki ile gayet memnun mesut bir fotoğrafta poz verdiklerini görünce irkildim. İlk defa yemiyecekleri bir hayvanı avlayan ve bundan keyif alan insanlar bana bu kadar yakındı. Aklıma bir fıkra geldi. Afrikalı bir yamyam beyaz bir adama " Ne kadar vahşiniz. Yemeyeceğiniz halde insanları öldürüyorsunuz" demiş. Gerçekten savaşlar, insanların birbirlerini öldürmesi yamyamların karınlarını doyurmak için insan öldürmesinden çok daha vahşi değil mi?
Avcılık için spor deniyor. Dağlarda ormanlarda yürüyerek , nişan alınıp bir canlının yaşamına son veriliyor ve bu bir marifetmiş gibi algılanıyor. Elbette yürüyüş yapmak keyifli, nişan alıp hedefi vurmak da keyifli olabilir ama bu arada zavallı hayvanı öldürmenin nasıl bir zevki olduğunu açıkcası ben anlamakta çok zorlanıyorum. Bu yazıyı da bu konuda bir tartışma açmak amacıyla kaleme alıyorum. Bir zamanlar Amerikalı zenginlerin pigme avlamak için Afrikaya gittiğini okumuştum. Tilki avlamakla pigme avlamak bana göre birbirinden ne kadar farklı bilemiyeceğim. Avlanmanın yani bir canlıyı öldürmenin bir insanı neden, nasıl mutlu ettiğini bana birilerinin anlatması lazım.
Balık avlamak daha yaygın bir avcılık türü. Pekçok kişi için geçim kaynağı. Belki de bu nedenle bir tilki ya da tavşan avlanmasıyla karşılaştıramıyorum. Özellikle oltayla yapılan avlanmada insanda köşeye sıkıştırma, üstünlük kurma gibi duygular yaratmıyor. Avcı pasif. Ancak zıpkınla yapılan balık avı da sanki tüfekle avlanmak gibi. Tüfek icat oldu mertlik bozuldu misali savunmasız bir canlıyı elindeki silahla yok ediyorsunuz. Bana çok de sportmence ,eşit şartlarda bir mücadele gibi gelmiyor. Bizim de doğadaki canlıların bir parçası olduğumuzu onları yok etmenin kendimizi de yok etmek olduğunu düşünüyorum.
Savaşlar var deyip akıl almaz işkenceleri yapanlar canavar değil normal hayatlarında sizin, benim gibi insanlar. Av, avcı, avlayan ,avlanan , şiddet , öldürme... Bu kavramlar üzerinde düşünmeli hayatımızın içinde ne kadar var olduğunu sorgulamalıyız kanısındayım. Daha güzel bir dünya için buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.



Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.

1132


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.




© Ekim 2015, NergizOvacik.com