Anasayfa    Özgeçmiş    Yazılar    Fotoğraflar    Yorumlar    Duyurular    İletişim      

DİLİN CİNSİYETİ VAR

   DİLİN CİNSİYETİ VAR


Deborah Tannen kadın ve erkek iletişimi ve dili üzerine araştırmalar yapan ve bu konuda kitapları olan Amerikalı bir dil bilimci. Deborah Tannen söylemek istediğimiz şeyi nasıl söylediğimiz önemlidir diyor . Ve dilin nasıl kullanıldığının öğrenilen ve toplumsal bir davranış olduğunu belirtiyor. Bunun sonucu her yerde olduğu gibi iş yerlerinde de kadın ve erkeklerin birbirlerini algılamaktaki problemler üzerinde duruyor.

Kadın ve erkekler çocukluklarından itibaren farklı dil ve tavır geliştiriyorlar Kız çocuklar birbirlerine üstülük taslamıyorlar ve aralarında konuşurlarken duygularını ifade ediyorlar. Oysa erkek çocuklar için ise yetenekleri ve bilgilerini ortaya koymak,meydan okumak, fıkra ve hikayeler anlatarak sahnede olmak önemlidir. Bunun sonucu erkekler kendilerini bir üst konuma getirecek bir konuşma tarzı benimserken kadınlar anlayış temelinde karşısındakini bir alt konuma düşürmeyecek bir tarz benimsiyorlar.

Yapılan araştırmalar kadınların kesin konuşma, fikirlerini empoze etme konusunda daha az yetkin olduklarını gösteriyor. Burada özgüven eksikliği gibi algılanan davranışın aslında övünmekten kaçınma gayreti olduğu açıktır.

Kadınlar ilgi ve duyarlılıklarını göstermek için “özür dilerim” “üzgünüm” gibi kelimeleri kullanırken pek çok erkek kendisini bir alt konuma düşüreceği endişesiyle özür dilemekten kaçınır. Kadınların herhangi bir konuda eleştiri yapmadan önce olumlu yanlarını dile getirip eleştiriyi hafifletmeye çalışırken erkeklerin direkt eleştirmekten çekinmedikleri görülmüştür. Birebir tartışmalarda etkin katılımcı olan kadınların erkeklerin çoğunlukta olduğu toplantılarda suskun oldukları gözlenmiştir.

Bu durumu yaptığımız toplantılarda pek çok kez yaşadık. Kadın konusunda yaptığımız toplantıya katılan erkeklerin kadınlara akıl verir biçimde sözü ele geçirip toplantıya damgalarını vurmalarına çok şahit olduk. Bundan dolayı zaman zaman sorunlarımızı tartıştığımız toplantılara erkekleri almadık ve bunun nedenini bir türlü anlamayan erkekler tarafından eleştirildik. Oysa biz erkeklerin bizi değil kendilerini eleştirmelerini ve sorgulamalarını bekliyoruz. Ayrıcalıklı konumlarının avantajlarını kullanmaktan vazgeçmek konusunda kendileriyle hesaplaşmalarını istiyoruz.

Bütün bu dil farklılıkları sonucu iş yerinde kadınların takdir edilmemesi ve görevlerinde erkeklere göre daha zor yükselmeleri başka diğer etkenlerle birlikte önemli bir nedendir.


Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.

1276


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.




© Ekim 2015, NergizOvacik.com