Anasayfa    Özgeçmiş    Yazılar    Fotoğraflar    Yorumlar    Duyurular    İletişim      

EDEBİYAT PARÇALAYAN NUTUKLAR-Türey Köse'nin Kitabı

   EDEBİYAT PARÇALAYAN NUTUKLAR-Türey Köse'nin Kitabı



Cumhuriyet gazetesinde 20 yılı aşkındır parlamento muhabiri olarak çalışan Türey Köse’nin ikinci araştırma kitabı ‘Edebiyat Parçalayan Nutuklar’ İmge kitapevinden yayınlandı. İlk kitabı ‘Yargılı İnfazlar’ ölüm cezaları ile ilgili meclis tutanakları ve tanıklıklardan oluşan içimizi sızlatan bir kitaptı . Bu kitabı ise meclis tutanaklarından ülkemizdeki pek çok değerli edebiyatçılarla ilgili konuşmaları bize getiriyor ve bazı sevgili milletvekillerimizin farklı görüşlere ne kadar tahammülsüz ve sığ olduklarını bir kere daha utanarak okuyoruz. On bölümden oluşan kitap
Tutanaklarda Necip Fazıl Kısakürek hariç geçen isimler sol ya da sosyal demokrat bakış açılı yazarlar, şairler. Tahmin edileceği gibi kitabın büyük bir bölümü Nazım Hikmet’e ait. 1947 yılından başlayan tutanaklarda komünistlerin asılması gerektiğini bile savunan seçilmiş asil milletvekillerimizin olduğunu bize hatırlatıyor. Büyük şaire mecliste küfür eden, asılmasını isteyenleri bugün kimse tanımazken, onların isimleri tozlu tutanaklarda yok olurken, Nazım Hikmet’in dizeleri bugün komünistlere düşman olanların bile dilinde. Bütün dünyanın tanıdığı eserleri yüze yakın ülkede yayınlanan şair onlarca davada yargılanıp yurdundan sürüldükten sonra bile mecliste aşağılanması, hakarete uğraması bitmemiş.
Nazım Hikmet 1980’li yıllara kadar gericilerin baş düşmanı olarak mecliste her fırsatta saldırıya uğramış. Ali Püsküllüoğlu’nun şiir derlemesi kitabı ‘Kırlangıçın Kanat Vuruşu’nda Nazım ve Kemal Burkay’ın şiirleri olduğu için 1984 yılında yakılmasını isteyen milletvekillerimiz olduğunu öğreniyoruz.
Meclis gizli tutanaklarına bakınca yazarın dediği gibi “gizli tutanaklar, edebiyatın bir zamanlar ne kadar büyük bir ‘tehlike’ olarak algılandığını gösteriyor. Sözcüklerin, şiirin gücünden ‘gizli’ görüşmelere konu edilecek kadar korkuluyormuş”
“Görmek istersen denizi/ yukarıya çevir yüzü /deniz gibidir gökyüzü /aldırma gönül aldırma”şiirinin yazarı Sabahattin Ali Meclisimizin diğer bir baş düşmanıdır. 1948 yılında öldürülen edebiyatçımız için 1950 yılında “hudutu geçerken geberen Sabahattin Ali” ,1978 yılında CHP milletvekili Mustafa Gazalcı Sabahattin Ali Büyük bir sanatçıdır deyince ona Sabahattin Ali’nin Piçi diye bağıran milletvekillerimiz vardır.
Tutanaklarda köy enstitülü yazar ve şairlerden Fakir Baykurt, Dursun Akçam, Adnan Binyazar, Mahmut Makal ve Talip Apaydın’ın da isimlerinin de aşağılanarak, hakaret edilerek geçtiğini anlıyoruz.
Bülent Ecevit’in de Türklerle Yunanlıların kardeşliğini savunan Sıla derdine düşünce anlarsın/yunanlıyla kardeş olduğunu/bir rum şarkısı duyunca gör/gurbet elde İstanbul çocuğunu dizeleri ile başlayan şiirinden ve Türkiyelilik kavramını savunduğu için başının çok ağrıdığını öğreniyoruz.
Büyük mizah yazarımız Aziz Nesin’de TBMM’de hakkettiği yeri buluyor! Hatta Sivas katliamında tahrikçi olduğu bile iddia edilir. Fransa’nın en onurlu nişanlarından Grand Oficer dans L’ordre national de la Legion d’Honneur ödüllü büyük yazar Yaşar kemal ise meclisimizdeki sayın milletvekillerimizin gözünde teröristtir.Nobel ödüllü tek yazarımız Orhan Pamuk’a açılan çeşitli ceza davaları ise ‘kıytırık,reklam davaları peşinde’ diye tanımlanıyor.
Kitaptaki tek sağcı edebiyatçı Necip Fazıl Kısakürek örtülü ödenekten aldığı parayla tutanaklara geçiyor.
Kadın edebiyatçılara gelince onların burada da adı yok. Ancak “takibat” ve “tevkifat” listelerinde Halide Edip Adıvar,Suat Derviş, Sevgi Soysal, Adalet Ağaoğlu ve Elif Şafak’ın isimleri geçiyor.
Edebiyat Parçalayan Nutuklar bir solukta okunan, solcu edebiyatçılarımızın çektikleri eziyetleri ve haksızlıları gözler önüne seren bir araştırma kitabı.


Fotoğraflar


[Fotoğrafı büyültmek için üzerine tıklayın.

1619


YORUMLAR

Bu yazı için henüz yorum yazılmamıştır.




© Ekim 2015, NergizOvacik.com